Thursday 3 April 2014

Dodson And Fogg: giving Folk an Acid touch


Dodson And Fogg 
Το όνομα Dodson And Fogg σε συνδυασμό με τον τίτλο αυτού του κειμένου, παραπέμπει αναμφίβολα σε κάποιο folk ντουέτο με ψυχεδελικές τάσεις. Ως προς το ιδίωμα, είμαστε σωστοί. Το μόνο παράξενο είναι ότι δεν πρόκειται για ντουέτο, αλλά για solo project ενός πολυτάλαντου κυρίου από το Leeds που δε λέγεται ούτε Dodson ούτε Fogg. Λέγεται Chris Wade.
Αν ψάξει κανείς τις ασχολίες του Wade, θα συμπεράνει ότι αυτός ο άνθρωπος έχει βρει τον τρόπο να επιμηκύνει το χρόνο, ώστε να τα προλαβαίνει όλα. Δεν εξηγείται διαφορετικά να είσαι μόλις 29 ετών και να έχεις κυκλοφορήσει έξι βιβλία πεζογραφίας, δέκα μη λογοτεχνικά βιβλία, τρεις ποιητικές συλλογές, να βγάζεις ένα underground fanzine, να σχεδιάζεις για comics, να στήνεις παραστάσεις με κωμικούς και να αρθρογραφείς με θέματα που αφορούν στον κινηματογράφο, τη μουσική και την τέχνη γενικότερα. 
Επειδή πραγματικά θα χρειάζονταν μερικές δεκάδες σελίδες για να δούμε αναλυτικά όλα όσα έχει κάνει ο Wade εκτός δισκογραφίας και μουσικής, κάνω μια μικρή προσωπική επιλογή από τη δουλειά του. Αναμφίβολα, το fanzine Hound Dawg έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ξεκίνησε ως διαδικτυακό δωρεάν pdf και ασχολιόταν με τη μουσική, τον κινηματογράφο και τα comics. Εκεί, ο Wade βρήκε την ευκαιρία να πάρει συνεντεύξεις από συγκροτήματα όπως οι Kinks, οι Black Sabbath, οι Jethro Tull, οι Vevlvet Underground. Για τους Kinks, τους Sabbath, τους Incredible String Band έβγαλε και βιβλία. Ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία του είναι το Cat Profiles που έγραψε μαζί με την Linzi Napier με εισαγωγή από τον Ian Anderson των Jethro Tull.
 the call 
Επειδή πέρα από τις γάτες αγαπάει και τα φαντάσματα και τα ζόμπι, έχει γράψει ένα βιβλίο με Αληθινές Ιστορίες Φαντασμάτων από την περιοχή του Leeds και μία νουβέλα με ζόμπι που πήρε πολύ καλές κριτικές και λέγεται Promiscuville: Rise Of The Dead. Μάλιστα το περιοδικό The Void συνέκρινε τη γραφή του με αυτή του Stephen King. 
Το απίστευτο είναι ότι ξεκίνησε τους Dodson And Fogg μόλις το 2012, μάλιστα στα τέλη της χρονιάς και μέχρι τώρα έχει κυκλοφορήσει τέσσερα albums, τρία singles και στις επόμενες μέρες κυκλοφορεί το νέο του album με τίτλο “After The Fall”. Αν καθίσεις προσεκτικά να ακούσεις τους ως τώρα δίσκους του, θα συμπεράνεις ότι είναι αρκετά καλοί. Αν πάλι φτιάξεις μια συλλογή από τα τραγούδια που έγραψε στα δύο αυτά χρόνια, θα έχεις ένα εξαιρετικό διπλό cd ή ένα απολύτως αριστουργηματικό μονό.
Όλες οι δουλειές που γίνονται από τον Chris Wade γίνονται στη λογική του DIY και μάλιστα θεωρήθηκε από το εμβληματικό περιοδικό της ψυχεδέλειας Shindig! ο καλύτερος καλλιτέχνης που τα κάνει όλα μόνος του. Πήρε σπουδαία κριτική ακόμη και από το πολύ απαιτητικό Ptolemaic Terrascope και τραβά αναμφίβολα προς τη δόξα.
after the fall 
Γερές δόσεις folk με πολλή ακουστική κιθάρα, μια αρκετά ψυχεδελική οπτική και συνεργασίες που σε στέλνουν αδιάβαστο: Celia Humphris (ναι, από τους Trees), Nik Turner (σωστά, από τους Hawkwind), Judy Dyble (αυτή από τους Fairport Convention και τους Trader Horne), Alison O’Donell (των Mellow Candle), Krzysztof Juszkiewicz (από τους Skin Alley), ένας φοβερός τύπος που παίζει sitar και λέγεται Ricky Romain και αυτοπροσώπως η ίδια η Scarlet Rivera, η μακρυμαλλούσα που έπαιζε βιολί στο “Desire” του Dylan. Οι δύο τελευταίοι ξεκινούν τη συνεργασία μαζί του στο “After The Fall” και παίζουν στο κομμάτι που προμοτάρει ο Chris, το “You Are An Island” με σπουδαία αποτελέσματα.
Όλα δείχνουν ότι το πέμπτο album των Dodson And Fogg θα είναι και το καλύτερο. Κι αυτό, γιατί ο Wade αποφάσισε να περιμένει έξι ολόκληρους μήνες (!) πριν το κυκλοφορήσει. Δυσκολεύομαι να φανταστώ τι θα μπορούσε να κάνει αυτός ο νεαρός αν αποφάσιζε να συγκεντρωθεί σε μία μόνο τέχνη (ας πούμε τη μουσική) και να έβγαζε δίσκους κάθε δύο χρόνια («όπως κάνουν όλοι οι συνάδελφοι με πείρα», που θα έλεγε και ο Σαββόπουλος). Σε κάθε περίπτωση, αξίζει πολύ να ψάξετε τώρα που είναι ακόμη νωρίς τη δουλειά του (http://wisdomtwinsbooks.weebly.com/dodson-and-fogg.html). Ότι έχει πολλά να προσφέρει είναι βέβαιο. Αρκεί να μη χαθεί στο χάος των ενασχολήσεών του.

No comments:

Post a Comment