Thursday 27 March 2014

Schnauser: Bristol’s well kept secret


photo 1 
Ένα συγκρότημα που ξεκίνησε το 2005 σε καμία περίπτωση δεν το αποκαλείς νέο. Υπάρχουν όμως σχήματα που δε γίνονται γρήγορα γνωστά, κυρίως λόγω μιας ιδιαίτερης αισθητικής που είναι αδύνατον να καταταγεί σε είδη. Αυτά τα σχήματα πρέπει στο πέρασμα του χρόνου να δουλέψουν σκληρά, να χτίσουν με συνέπεια τον κόσμο τους και να επιμείνουν against all odds για να αρχίσουν κάποτε να αναγνωρίζονται, έστω από ένα μικρό κοινό. Αυτό φαίνεται να έκαναν οι Schnauser, που μόλις τώρα άρχισαν να γίνονται κάπως γνωστοί.
Οι Schnauser είναι ένα συγκρότημα που ξεκίνησε από τον κιθαρίστα Alan Strawbridge ως side project στους Lucky Bishops, ένα ψυχεδελικό σε γενικές γραμμές σχήμα που κυκλοφόρησε τα πρώτα του album στην Woronzow του Bevis Frond και για πολλά χρόνια έκανε παρέα με τον κύκλο του Ptolemaic Terrascope.
Ο Strawbridge ήταν πάντα πολύ ιδιαίτερος τύπος. Αντιπαθούσε πράγματα που οι περισσότεροι συμπαθούσαν, όπως για παράδειγμα τις ταινίες του Tarantino, και δεν είχε κανένα πρόβλημα να βροντοφωνάζει τη γνώμη του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκει άκρη με ελάχιστους ανθρώπους. cover tape 
Ο πρώτος που στάθηκε δίπλα του ήταν ο drummer John Fowle και μέσα στο 2007 γνώρισε την Holly McIntosh που έπαιζε μπάσο και τραγουδούσε.
Από το νότο της Αγγλίας, ο Alan και η Holly μετακόμισαν το 2009 στο Bristol, όπου και άρχισαν να παίρνουν πολύ πιο σοβαρά την καριέρα τους. Σήμερα, στην παρέα έχει προστεθεί ο κιμπορντίστας Duncan Gammon και κατά κάποιον τρόπο η σύνθεση έχει αποκρυσταλλωθεί.
Οι Schnauser έχουν κυκλοφορήσει κιόλας τέσσερα albums, προτιμώντας να κάνουν όλη τη δουλειά μόνοι τους και στη δική τους εταιρεία. Διακινούν το υλικό τους μέσω της σελίδας τους στο bandcamp αλλά και δεν διστάζουν να συνεργάζονται με επιλεγμένα mail orders, όπως το Heyday του Nick Leese (www.heyday-mo.com). Πέρα από τα albums, έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα και μία κασέτα, τo single ”Good Looking Boy” σε 100 μόλις αντίτυπα, ενώ στις 31 Μαρτίου κυκλοφορεί το νέο τους single από την Fruits de Mer.
Από κάθε άποψη, η πιο ολοκληρωμένη τους δουλειά είναι το πιο πρόσφατο album τους με τίτλο “Where Business Meets Fashion”, όπου η εμπειρία τους στο studio και η εκλεκτική τους αντίληψη συναντιούνται στο υψηλότερο δυνατό σημείο.
cover 
Το πιο δύσκολο απ’ όλα με τους Schnauser είναι να περιγράψεις τον ήχο τους. Κι αυτό συμβαίνει τόσο επειδή τα τραγούδια τους διαφέρουν αρκετά το ένα από το άλλο, όσο και γιατί έχουν χωνέψει σε απίστευτο βαθμό τις αναφορές τους. Το χιούμορ του Frank Zappa μοιάζει να διατρέχει όλες τις δουλειές τους, την ίδια στιγμή που στοιχεία από τους Caravan, τους Kinks, τους Beach Boys (ειδικά στις φωνές), τους XTC και τους Dukes Of Stratosphear, τους Soft Machine, τους Rapsberries, τον Todd Rungdren, τους Small Faces και από τα πιο νέα σχήματα τους Green Pajamas και τους Motorpsycho κάνουν την εμφάνισή τους επιλεκτικά από track σε track.
Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη μπάντα, που πατάει με το ένα πόδι στην ψυχεδέλεια και με το άλλο στο progressive, χωρίς να ξεχνάει τις διδαχές της pop και με λίγη από την υφέρπουσα ανατρεπτικότητα του punk, όχι τόσο στον ήχο, όσο στον τρόπο αντίληψης του κόσμου. Με δυο λόγια, πρόκειται για μία μπάντα που αξίζει να παρακολουθούμε στενά. Αναζητήστε τους εδώ: http://schnauser.bandcamp.com

No comments:

Post a Comment