Thursday 29 May 2014

Fruits de Mer: κυκλοφορίες Ιουνίου

Κάθε τρεις περίπου μήνες, η αγαπημένη αγγλική εταιρεία Fruits de Mer ανακοινώνει τρεις ή τέσσερις νέες κυκλοφορίες που έχουν κάθε φορά εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ας δούμε τι σκαρφίστηκε και τι ετοιμάζει για τις αρχές Ιουνίου ο Keith Jones, ένας από τους πιο δαιμόνιους ανθρώπους της ψυχεδελικής μουσικής βιομηχανίας


tirnanog 
Tir na nOg - I Have Known Love
[7” EP, Crustacean 49]
Οι ιστορικοί δουβλινέζοι φίλοι, ένα από τα πρώτα συγκροτήματα της progressive folk ηχογραφούν τέσσερα καινούργια τραγούδια αποκλειστικά για την Fruits de Mer. Πρόκειται για τρεις δικές τους συνθέσεις και την διασκευή στο I Have Known Love των Silver Apples, ένα συγκρότημα που θεωρούσαν ότι κάτω από τον ηλεκτρονικό lo-fi μανδύα έκρυβε πάντα μια ιδιαίτερα βαθιά folk ρίζα.
                                                  
astralasia
Astralasia - Wind On Water
[LP + 7”, Regal Crabomophone – winkle 17]
Οι Astralasia είναι από τα μεγάλα βρετανικά σχήματα που ξεπήδησαν από τη μεγάλη σκηνή των ολοήμερων φεστιβάλ στη δεκαετία του ’90. Electro hippies με αδυναμία στο ambient-dub και το tribal house, δεν έκρυψαν ποτέ την αγάπη τους στο krautrock. Μάλιστα, σε αρκετές ηχογραφήσεις τους αφήνουν στην άκρη τα samples και τους υπολογιστές και αυτοσχεδιάζουν με αναλογικά synths δημιουργώντας ήχους που ταιριάζουν στον ήχο της Brain. Αυτό κάνουν ακριβώς και στον νέο τους αυτό δίσκο, που αποτελείται από δύο μεγάλες σε διάρκεια και δύο σύντομες συνθέσεις τους. Η Magick Eye, η εδώ και πολλά χρόνια εταιρεία τους, έδωσε την άδεια στην Fruits de Mer για να κυκλοφορήσει αυτό το LP, που έρχεται με ένα πολύ ιδιαίτερο εξώφυλλο οπτικού εφέ.                               
            
torpeders
Tor-Peders - Brev Fran Ederstorp
[LP + 7”, Regal Crabomophone – winkle 16]
Τραγική η ιστορία των Tor-Peders, μιας σουηδικής μπάντας που παίζει ένα πολύ «σουηδικό» instrumental surf / psych / prog, καθώς ο κιθαρίστας και δημιουργός τους, Jonas, παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο και σκοτώθηκε λίγο καιρό μετά την ηχογράφηση αυτού εδώ του δίσκου, το 2011. Οι Tor-Peders είχαν προλάβει να κυκλοφορήσουν ένα single και βρίσκονταν σε συζητήσεις με την Fruits de Mer, οι οποίες διακόπηκαν απότομα λόγω του ξαφνικού θανάτου του Jonas. Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος ήρθαν πρόσφατα και πάλι σε επικοινωνία με τον Keith κι έτσι θα κυκλοφορήσει το LP αλλά και ένα 7” που θα περιλαμβάνει υλικό που ηχογραφήθηκε λίγο μετά τον δίσκο. Αναμένεται σπουδαίο album εδώ, που δυστυχώς δε θα έχει συνέχεια, καθώς οι Tor-Peders δεν υπάρχουν πια.
                                             
craigpadilla
Craig Padilla - Sonar
[2LP, Strangefish 6]
Ο Craig Padilla είναι ένας Καλιφορνέζος μουσικός του ambient που έχει κιόλας ηχογραφήσει πάνω από τριάντα albums. Βρίσκεται στη σκηνή από το 1996 και μεταξύ άλλων γράφει και μουσική για τον κινηματογράφο. Είχε συμμετάσχει στη συλλογή “Strangefish One” της Fruits de Mer και τώρα επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος με έναν ήχο που φέρνει στο μυαλό τον Klaus Schulze, τους Tangerine Dream, τον Steve Roach και τους Kraftwerk.
                                                  
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site της Fruis de Mer, http://www.fruitsdemerrecords.com, αλλά επειδή ο ίδιος ο Keith στέλνει μόνο παραγγελίες εντός Αγγλίας, μπορείτε να παραγγείλετε το υλικό από τον πολύ φιλικό Nick Leese στο mail order του, http://www.heyday-mo.com.

Have a nice fruit fishing!
(πρωτοδημοσιεύθηκε στο www.progrocks.gr)

No comments:

Post a Comment