Wednesday 21 January 2015

Fruits de Mer: οι κυκλοφορίες του Νοεμβρίου

Οι τελευταίες κυκλοφορίες της Fruits de Mer για το 2014 έρχονται στα τέλη Νοεμβρίου αντί για τον Δεκέμβριο που μας συνήθιζε η εταιρεία τις προηγούμενες χρονιές.
Ίσως το πιο ασυνήθιστο από τα singles που έχει κυκλοφορήσει ποτέ η εταιρεία είναι το Coltrane. Πρόκειται για τη διασκευή του Giant Steps του John Coltrane από τους Φινλανδούς Superfjord στη μία πλευρά και τη διασκευή του αρκετά πιο άγνωστου Journey In Satchidananda της Alice Coltrane από τους αρκετά πιο γνωστούς μας Earthling Society στην άλλη. Αν κάποιος περιμένει να ακούσει καθαρή jazz στην κυκλοφορία αυτή, θα απογοητευτεί. Τα συγκροτήματα δανείζονται στην πραγματικότητα την spiritual και trippy ουσία των συνθέσεων και οδηγούν το αποτέλεσμα στην δική τους ψυχεδελική αισθητική. Το χρωματιστό όπως πάντα single θα κυκλοφορήσει μαζί με ένα cd (!) στο οποίο θα περιλαμβάνονται remixes, νέα κομμάτια των συγκροτημάτων που συμμετέχουν στο single καθώς και δουλειά των Astralasia.
Η γνωριμία μου με τους Chemistry Set έγινε πίσω στα 1989 από ένα flexi single που είχε κυκλοφορήσει με το περιοδικό Bucketfull Of Brains. Ήταν το Some People Never Learn, ένα πολύ όμορφο τραγούδι που ακούγεται πλέον ελάχιστα λόγω της φθοράς του flexi. Από τότε, άλλοτε τους έχανα κι άλλοτε τους πετύχαινα σε κάποια από τις κυκλοφορίες τους που δεν ήταν σχεδόν ποτέ ολοκληρωμένα albums.Στα τρία κομμάτια που περιλαμβάνει αυτό το τέταρτο κατά σειρά single τους για την Fruits de Mer, παρουσιάζουν ολόκληρη την ψυχεδελική αισθητική τους: Pop μελωδικές αναπτύξεις στο Elapsed Memories, βαριές κιθάρες που φέρνουν στο μυαλό τον Clapton εποχής Cream στο A Cure For The Inflicted Afflicted και μια διασκευή του Love Or Confusion του Jimi Hendrix με αρκετά ανατολίτικο χρώμα. Από τις πολύ καλές κυκλοφορίες της Fruits de Mer.
Μιλώντας για flexi-disc ίσως κάποιοι να θυμούνται εκείνες τις πολωνικές καρτ-ποστάλ που είχαν κυκλοφορήσει στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και που αν τις έβαζες στο πικάπ, έπαιζαν τραγούδια των Beatles. Αυτή ήταν η αρχική ιδέα του Keith Jones για τις Postcards From The Deep, μόνο που του προέκυψε κάπως ακριβή. Έτσι, προτίμησε να κυκλοφορήσει σε μορφή box set, δέκα flexi singles μαζί με δέκα postcards, μία αφίσα και ένα cd που θα περιλαμβάνει τα τραγούδια που θα περιλαμβάνονται στη συσκευασία. Ως γνωστόν, τα flexi μπορεί να τα ακούσει κανείς τέσσερις ή πέντε φορές το πολύ, καθώς ο ήχος χάνεται σιγά-σιγά. Το πλήρες playlist του Postcard From The Deep που περιλαμβάνει και πάλι διασκευές είναι το εξής:
1. The Luck Of Eden Hall ‘Psychotic Reaction’ (Count Five)
2. The Loons ‘Celestial Empire’ (Dragonfly)
3. The Crawlin’ Hex ‘I’m A Living Sickness’ (Calico Wall)
4. The Thanes – ‘LSD’ (The Pretty Things)
5. The Blue Giant Zeta Puppies ‘Time Machine’ (Satori)
6. The Past Tense ‘Soul Fiction’ (The Hippies)
7. Schizo Fun Addict ‘Take A Heart’ (The Sorrows)
8. Crystal Jacqueline ‘You Just Gotta Know My Mind’ (Dana Gillespie/Donovan)
9. Astralasia – ‘Brainticket’ (Brainticket)
10. Icarus Peel – ‘The Avengers’ Theme (Laurie Johnson)
Κάθε χρόνο η Fruits de Mer επιφυλάσσει στους τακτικούς ακροατές της, όσους δηλαδή παρήγγειλαν αρκετές από τις κυκλοφορίες της μέσω του site της (για την Αγγλία) ή μέσω του site του Heyday Mail Order (κλικ) -για το οποίο έχουμε γράψει αρκετές φορές- ένα δώρο. Αυτή τη χρονιά, το δώρο είναι ένα διπλό cd που περιλαμβάνει διασκευές τραγουδιών από τα πρώτα albums των Pink Floyd και του Syd Barrett. Είναι αναμφισβήτητα, ένα από τα πιο όμορφα δώρα που μας έχει κάνει ποτέ το εξαιρετικό αυτό label. O τίτλος είναι A Momentary Lapse Of Vinyl και το πλήρες playlist είναι το εξής:
CD1
Ilona V – Golden Hair
Max Kinghorn-Mills – Dark Globe
Claudio Cataldi – She Took a Long Cold Look
ZX+ – Jugband Blues
James McKeown – Dominoes
Sproatly Smith – Late Night (live)
The Chemistry Set – See Emily Play
Vespero – Scream Thy Last Scream
The Magic Mushroom Band – Set The Controls For The Heart Of The Sun
The Jet Age – Let’s Split
Jim Jenkin – Bike
Todd Dillingham and Golly McCry – The Gnome
Mordecai Smyth – Candy And A Currant Bun
Wild Pink Yonder – Two Of A Kind
Sky Picnic – Apples and Oranges
Octopus Syng – Flaming
Jack Ellister – Matilda Mother
David CW Briggs – Terrapin
I Am Voyager 1 – Golden Hair
CD2
Cary Grace – Cirrus Minor
Jay Tausig – Fearless
Mechanik – Remember A Day
Folie Diamond – Let There Be More Light
Rob Gould – A Saucerful Of Secrets
Sendelica – The Nile Song
Crystal Jacqueline – Grantchester Meadows
The Portraits – Stay
Extra – Pastoral Symphony (excerpt) Crying Song-Green Is the Colour-Cymbaline
Interstellar Emily – Interstellar Overdrive
Vibravoid – Chapter 24
Οι κυκλοφορίες της εταιρείας θα είναι έτοιμες προς αποστολή στις 24 Νοεμβρίου, άρα προλαβαίνετε να παραγγείλετε…

No comments:

Post a Comment